Boeken van Koos

over kunst, business, internet en publieke zaken

Boeken in opdracht en eigen boeken. Over Rembrandt, over digitale platforms, over kunstenaars als ondernemers, over management, over kunstsmaak, over grachtenhuizen, over diversiteit, over kerkinterieurs, over kunst in de openbare ruimte, over de geheimen van succes, over creatieve rituelen, over arresten van de Hoge Raad... 

WIKKEN & WEGEN •

Iedere jurist kent ze, de arresten van ons hoogste rechtscollege die de huidige rechtspraktijk hebben vormgeven. Waar gingen ze ook alweer over? Beroemde kinderboekenschrijvers zoals Bibi Dumon Tak, Jan Paul Schutten Ted van Lieshout, Joke van Leeuwen en Thijs Goverde vertelden de verhalen opnieuw (verschijnt in 2021).

ZAKENLESSEN UIT DE KUNST

Wat is de zakelijke kant van de grootste kunstenaars uit de kunstgeschiedenis? In dit boek achttien verhalen van hoe kunst verweven is en was met commercie. Geschreven in opdracht van de Bankgiro Loterij (verschenen mei 2013).

HET GROTE REMBRANDT VOORLEESBOEK •

In opdracht het Rijksmuseum maakte ik met geweldige kinderboekenschrijvers de opvolger van het Grote Rijksmuseum voorleesboek. Nieuwe verhalen bij de meesterwerken van Rembrandt van Rijn (verscheen in 2019) 

THINK LIKE AN ARTIST •

75 manieren om naar kunst te kijken en levenslessen mee te nemen voor je eigen leven. Van de kunst van de oude Egyptenaren en Grieken tot de abstractie en het conceptuele van nu met voorbeelden van Leonardo, Dürer en Rembrandt tot aan Picasso, Warhol en Ai Wei Wei. Kunst als inspiratie voor het benaderen van fundamentele vragen in ons leven: over succes, over liefde, over werk, over vriendschap en over leven en dood (verscheen in 2017). 

9.jpg
• In WATERDRAGERS de verrassende geschiedenis van onze worsteling met water en de vele hoopvolle antwoorden voor een verontrustende toekomst. Voor Waterschap Amstel, Gooi en Vecht geschreven door Koos en vormgegeven door Noortje de Boer van LAVA. (WBooks, verscheen in 2019)

BOEK GRACHTENHUIZEN

Wat is er te zien achter de mooiste gevels van de Grachtengordel? Wat is het verhaal van de mensen die er ooit woonden en mensen die er nu wonen? Samen met fotografie van Arjan Bronkhorst de verhalen over bewoners van de mooiste Amsterdamse grachtenhuizen. Het boek verscheen november 2013 bij uitgeverij LecturaCultura (verscheen in 2013).

OEUVREBOEK MARTIN KERS

Koos de Wilt schreef het essay bij het het overzichtsboek van landschapsfotografie van Martin Kers. In hoeverre past de manier van kijken van de landschapsfotograaf bij de eeuwenoude traditie van kijken naar onze natuur. In het boek een selectie van de mooiste foto’s die Kers van het typische Hollandse landschap maakte.

MANAGEMENTBOEK PLATFORMS, DIGITAL TRUST EN DATA 

Interacties en transacties zijn als ademhalen. We zijn er de hele dag mee bezig, zonder dat we erbij stilstaan. Ze variëren van bellen en chatten tot elektronisch betalen en inloggen op social media. Maar wat zijn transacties eigenlijk in hun diepste wezen? In dit boek een geïntegreerd perspectief op de kern van het koopproces, tweezijdige markten, platforms, data en vertrouwen. Het enige boek over hoe we controle houden over de voortschrijdende digitalisering. Het verhaal van Chiel Liezenberg, Douwe Lycklama en Shikko Nijland. Opgeschreven door Koos de Wilt & Winnie Moltmaker (verscheen in 2018).

boekflipped2.18ca8416.png
IMG_1042_bewerkt.jpg

BOUW EEN SUCCESVOLLE ONLINE MARKETPLACE

Dit boek is voor avontuurlijke ondernemers die de nieuwe Airbnb of Uber in hun markt willen worden. Het laat zien hoe je stap voor stap een nieuwe marketplace ontwikkelt, zowel groot als klein, van idee tot succes. Joost Gielen & Wout Withagen zijn de schrijvers. Koos de Wilt & Koen Verstraten zijn co-auteurs van het boek dat eind september 2020 verscheen bij Boom Management Impact.

REMBRANDT ALS ZAKENMAN

Het managementboek ‘Rembrandt Inc. marktstrategieën van een genie’ vertelt over de zakenman Rembrandt. Het boek analyseert de kunstenaarspraktijk op basis van beroemde marketing-, management- en leiderschapstheorieën. Short list genomineerd Managementboek van het Jaar.

VROUWEN OP WEG NAAR SUCCES

Er is een steeds groter wordende groep jonge allochtone vrouwen die niet te stoppen is. Wat hebben zij gedaan om hun weg te vinden en succesvol te zijn in hun werk? Het managementboek ‘De weg naar succes’ legt de verbinding cultuur en professioneel succes van jonge allochtone vrouwen.

DE MAGIE VAN DE MAESTRO ‘Conducting is like making love to a hundred people’, zei Leonard Bernstein ooit. Topdirigenten zoals Bernstein weten precies die snaar te raken. Die haalt het beste uit zijn orkestleden en transformeert dit naar een betoverende publiekservaring. Talent, kennis en ervaring zijn dan wel voorwaarden voor succes, maar komen pas tot leven door bezieling. Maar hoe geef je daar vorm aan? Hoe geef je leiding aan topprofessionals?

Een boek van dirigent Vincent de Kort en journalist en kunsthistoricus Koos de Wilt (verscheen in 2019).

BEELDEN VAN AMSTERDAM

In het foto- en interviewboek leggen 81 prominente Amsterdammers uit het culturele circuit uit wat zij vinden van hun favoriete beeld in de openbare ruimte. De mooiste beelden in Amsterdam door de ogen van boeiende mensen. Koos de Wilt ontwikkelde het boek in samenwerking met De Heeren Keyser.

kaft vincent 2.png
kaft succes 3.png

REMBRANDT, THE ENTREPRENEUR •

De meeste mensen denken bij de naam Rembrandt van Rijn (1606-1669) nog steeds aan een kunstenaar die zich verre hield van het slijk der aarde. Carrière maken, geld verdienen, concurrentie, reclame maken, het zou allemaal niets met de oude meester te maken hebben. Mis! De Amsterdamse kunstmarkt was een booming markt waar je veel geld kon verdienen en dat deed hij. Kunsthistoricus Koos de Wilt focust hier op de commerciële kant van de kunstenaar.    

GEHEIMEN OVER SUCCES

Voor de organisatie Hi5 ontwikkelde ik een boekconcept en heb ik interviews geschreven met met onder andere voorbeeldpersonen Yves Gijrath, Clarence Seedorf, Tanja Jadnanansing, Willem van Duin, Jörgen Raymann en Paul Iske.

DE KAT IN DE WILDE STAD •

In opdracht van de makers van de film De Wilde Stad schreef ik het boek De kat in de wilde stad. In het verhalenboekje 24 belevenissen van de stadskat Abatutu met stadsdieren. Het boek verschijnt begin 2018 bij Rubinstein. 

REMBRANDTS VOORLEESBIJBEL

Als je naar de etsen van Rembrandt kijkt, zie je altijd ooggetuigen van de verhalen uit de Bijbel. Bekende kinderboekenschrijvers vertellen de Bijbelverhalen vanuit hun perspectief. Koos de Wilt had het idee en stelde het boek samen in samenwerking met Museum het Rembrandthuis. (verscheen eind 2014).

BOEK OVER BRUINE KROEG

Goeie verhalen hoor je in de kroeg. Maar ze moeten wel de ruimte krijgen. In goed gezelschap, met een goed glas wijn en zonder muziek. Voor een van de bekendste oude kroegen van Amsterdam, Café ‘t Smalle, ontwikkelden bladenmaker Eric Verweij en Koos de Wilt een jublieumboek.

RAYMANN ZOEKT RAAD - LEVENSLESSEN VAN EEN RASOPTIMIST •

Naast geluk en plezier krijgt iedereen in zijn leven ook te maken met tegenslag en verlies. Daar hoef je niets voor te doen, dat krijg je gratis en voor niks voor je kiezen. Wat je wel kunt doen, is leren hoe je ermee om kunt gaan. Jörgen Raymann vertelt over hoe hij ermee omgaat en welke manieren hij heeft gevonden om op succesvolle manier op staan en verder te gaan. Koos de Wilt tekent de ervaringen en lessen op (verscheen maart 2017).

BOEK OVER CREATIEVE RITUELENEen opening, een afscheid, een verandering in de manier van werken. Voor bijzondere gebeurtenissen creëert creative alchemist Meike Ziegler zogenaamde creatuals, creatieve events waarbij de aanwezigen een bijzondere ervaring opdoen die ze nooit meer vergeten. Daarover een magazine. Met Winnie Moltmaker en Meike Ziegler (verscheen april 2016).

cover_UGIUZYVBZG.png

HET GROTE RIJKSMUSEUM VOORLEESBOEK

Samen met de 25 beste Nederlandse en Vlaamse kinderboekenschrijvers maakte ik een boek met nieuwe verhalen bij de meesterwerken van het Rijksmuseum. Niet weer kunsthistorische verhalen die op de hurken worden verteld, maar nieuwe verhalen. Inmiddels de 7e druk. Koos de Wilt had het idee en stelde het boek samen in samenwerking met het Rijksmuseum (verscheen in 2013).

LUGT_Teamleider_3D_edited.png

WAT BEZIELT DE BUREN?

Het interviewen- en fotoboek Wat bezielt de buren laat zien wat geloof betekent in het dagelijkse bestaan. Wat betekent geloof in een protestants, islamistisch, joods of bijvoorbeeld Hindoestaans gezin?

JUBILEUMBOEK OVER VERZAMELAARS

Het Spiegelkwartier is al sinds lange tijd het centrum van de Amsterdamse en misschien wel landelijke kunsthandel. Het boek ‘Spiegelen’ bestaat uit interviews met de klanten van de buurt.

HET SCHRIJVEN BOEK VOOR JONGE TEAMLEIDERS

Er zijn 236.000 jonge leiders in Nederland en ieder jaar komen daar nog eens 23.500 bij. Hét boek voor jonge teamleiders is speciaal helpt hen het eerste jaar door te komen. Een boek van Jelle van de Lugt, teamleider voor het Nuon Solar Team. In 2018 werd het team wereldkampioen zonneracen in Zuid-Afrika (verscheen in 2020).

INTERVIEWS OVER DRIJFVEREN •

Voor het boek ‘Passie voor kunst’ en het AVRO-televisieprogramma ‘Liefhebbers’ interviewde Koos de Wilt prominente Nederlanders uit de wetenschap, politiek, het bedrijfsleven over de kunst. Hun kunstsmaak blijkt steeds meer te zeggen over de persoon dan we ons realiseren.

DE MOOISTE KERKINTERIEURS VAN NEDERLAND

In opdracht van Museum Caterijneconvent en in samenwerking met fotograaf Arjan Bronkhorst schreef ik de verhalen van de gebruikers van de mooiste kerkinterieurs van Nederland. Van parochianen, kosters, begrafenisondernemers tot dominees en de kardinaal (verscheen in 2016).

  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle