Documentaires van Koos 

over kunst, cultuur, natuur en mensen

Heel lang geleden maakte Koos tv-programma's als Vivenda TV (Veronica) en Kijk op wonen (RTL4). In de afgelopen jaren maakte Koos, binnen een netwerk van regisseurs, producenten en omroepen, documentaires en televisieseries voor AVROTROS, VPRO en BNNVARA. Meestal scenario's en vaak over kunst, mensen of natuur. Hier onder wat voorbeelden van filmprojecten. Meer weten, bel 06 543 747 92 stuur een e-mail naar Koos: koos@koosdewilt.com

ONDER HET MAAIVELD (2020-22) 

In samenwerking met de makers van De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis schrijft Koos het scenario van een documentaire over het leven op en onder het maaiveld (2020-2022). 

Schermafbeelding%202021-05-26%20om%2015.
IMG_6130.jpeg

ROOFKUNST (2021) •

Voor BNN VARA schreef Koos samen met Hanna van Niekerk (in opdracht van productiebedrijf Hazzazah) het script voor een televisieserie  over roofkunst. Over kunst die nu en in het verleden werd geroofd uit landen die nu eindelijk hun kunstschatten wel eens terug willen krijgen. In 2021 op TV bij BNNVARA .

DE WERELD IN ZEVEN DAGEN (2015) 

Koos schreef het scenario en deed de interviews voor de VPRO televisie-serie over de alledaagse onderwerpen zoals werk, status, geloof, liefde, seksualiteit, media etc. Hoe gaan gezinnen ermee om in Istanboel, Moskou, Beijing, Nairobi, LA, Brasilia en Rotterdam? Een serie met regisseur Hans Pool.

THE NEXT BIG THING  (2014) •

In opdracht van regisseur en producent Frank van den Engel deed Koos de research en schreef mee aan het scenario voor de film voor Uur van de Wolf. Een documentaire over de invloed van het grote geld op de kunstmarkt. In hoeverre wordt de carrières van kunstenaars beïnvloed door de superrijken?

IMG_2978_edited.png
kaft vermeer.png
avrotros.png

VIEWS ON VERMEER

Samen met regisseur Hans Pool maakte Koos een documentaire over de vraag waarom iedereen in de wereld van de 17de-eeuwse schilder Johannes Vermeer houdt. Hoe kan iemand met zo’n klein oeuvre zo’n invloed hebben op kunstenaars en gewone mensen?

avrotros.png
avrotros.png

TV-SERIE ‘KUNSTLAND’

Portret van de provincie Flevoland aan de hand van landschapskunst. Met als sluitstuk het sculptuur van Antony Gormley. Een tv-serie die Koos maakte in samenwerking met Michael Krass en Jan Pieter Stafleu in opdracht van AVRO. Zie kunstfilmfestival in Napels.

cover_UD6VKQETSW.png
avrotros.png

CULTIVATING THE DESERT

Koos schreef mee aan het scenario van de documentaire Cultivating the desert van regisseur Michael Krass, over de wens in Dubai om het nieuwe kunstmekka van de wereld te worden. In samenwerking met Wunderbox, AVRO Close Up (2007).

REMBRANDT INC.

Met regisseur Hans Pool maakte Koos een documentaire over de gewiekste zakenman Rembrandt van Rijn. In zijn atelier maakten vele leerlingen echte Rembrandts en dat levert in onze tijd verwarring op bij de wetenschap, musea en het veilingwezen.

cover_UUILNUGRCT.png
1200px-AVROTROS_logo_2020.svg.png

FILMPJES OVER OMGEVINGSWET • 

De Omgevingswet vraagt om een verandering van houding en gedrag rondom de fysieke leefomgeving. Ambtenaren moeten buiten  eigen kaders gaan denken. Voor Ruimtemeesters maakten Hanna van Niekerk en Koos de Wilt daarover filmpjes voor Omgevinsweb.nl.

avrotros.png

TV-SERIE ‘LIEFHEBBERS’

Samen met regisseur Hans Pool maakte Koos de tv-serie Liefhebbers voor de AVRO. In het programma steeds twee prominente Nederlanders die zichzelf blootgaven aan de hand van hun kunstsmaak. Zie hier een aflevering.

ABSTRACT USA •

Voor AVRO Kunstuur maakte Koos met Michael Krass een korte documentaire over de invloed van abstracte Amerikaanse kunst in de jaren vijftig en zestig op de Nederlandse kunst. Dit in opdracht van Rijksmuseum Twenthe.