Verhalen van Koos

over mensen, cultuur, publiek en business

Voor een aantal prachtige tijdschrifttitels en digitale media schrijf ik over mensen, over business en over cultuur - en vaak tegelijkertijd.  Ik schrijf over ondernemen, management, digital platforms, innovatie, de huizenmarkt, Rembrandt, Vermeer, de Gouden Eeuw, Amsterdamse grachtenhuizen, hedendaagse kunst, geschiedenis, diversiteit en mensen met een missie. Hieronder wat recente voorbeelden uit diverse media. Meer weten, stuur een e-mail: koos@koosdewilt.com

VERHALEN OVER KUNST | COLLECT Voor het kunstmagazine  Voor het kunstmagazine  Collect schrijf ik verschillende rubrieken, zoals 'De Wandeling' (kunstwandelingen met prominente kunstkenners, 'Alles van waarde' (over hoe je kwaliteit herkent) en 'Binnenkijken' (letterlijk en figuurlijk binnen kijken bij kunstenaars en kunstprofessionals).  

IMG_6886 2.jpeg

SCHRIJVEN | AMERBORGH MAGAZINE  Voor participatiemaatschappij Amerborgh schreef ik een bookazine met interviews met de directeuren van de deelnemingen over waar ze vandaan kwamen, wat de successen zijn en wat de dromen zijn. Met de verhalen van de mensen achter de De Soldaat van Oranje, over cloud banking, onboarding in de HR wereld, over de cultuurhuizen de Rode Hoed, Felix Meritis, de De Nieuwe Liefde etc.   

TECHNOLOGIE EN WERK • Randstad zet technologie in voor de beste persoonlijke ervaring. Niet alleen Randstad werkt aan het integreren en toepassen van technologie, dat geldt voor vrijwel alle organisaties. Ter inspiratie interviewde Koos de Wilt ondernemers, bestuurders, een veilingmeester, een hoofdredacteur en een wetenschapper over de impact die technolgie heeft op hun organisatie of hun leven.

ARTIKELEN VOOR HOLLAND HERALD • Voor Holland Herald mag ik verhalen en interviews schrijven. Bijvoorbeeld over Rembrandt, over de grachtengordel, over prins Constantijn van Oranje en bijvoorbeeld Neelie Kroes. 

VAKANTIEHUIS VAN FAMILIE BRANDT CORSTIUS

De oudste zoon Frank (82) vertelt het verhaal van een bijzonder vakantiehuis van de familie. Koos de Wilt voor Volkskrant Magazine.

DE GELDZAKEN VAN MOEDER ZOON GROENTEMAN Presentatrice Hanneke Groenteman is als kind financieel kort gehouden. Zelf heeft ze haar zoon Gijs behoorlijk verwend. Toch zitten ze beiden op dezelfde manier in geldzaken. Een gesprek bij Hanneke thuis. Koos de Wilt voor Wijzer.

SLEUTELFIGUREN Het zijn vaak niet de gebeurtenissen die beslissend zijn in een mensenleven, maar de personen. Drie ondernemers vertellen welke mensen ze met raad en daad bijstonden op belangrijke momenten en door wie ze het meest gevormd zijn.

MATTHIJS VAN NIEUWKERK OVER KUNST‘Mijn grote affectie voor kunstenaars - en of het nou een lul is of een aardige vent - is hun onafhankelijkheid. Daar ben ik dan ontzettend jaloers op’ Een gesprek met de Matthijs van Nieuwkerk over de waarde van kunst.

DSC01559.jpeg
DSC04433.jpeg

WANDELEN MET TACO DIBBITS

Voor het kunstmagazine Collect elk nummer een wandeling met een prominent in de wereld van de kunst en antiek. Onder andere met museummensen, kunstenaars en verzamelaars. In de stad, op landgoederen en in de natuur. Wat is de betekenis van de plek voor kunstmensen?

VERZAMELEN ALS PASSIE Joop van Caldenborgh (1940) is in de kunstwereld wereldbekend als één van de grootste Nederlandse privéverzamelaars. Zijn Caldic Collectie is een enorme verzameling van vooral moderne en hedendaagse kunst. Een gesprek met hem, thuis op zijn landgoed.

WANDELEN MET TACO DIBBITS

Voor het kunstmagazine Collect elk nummer een wandeling met een prominent in de wereld van de kunst en antiek. Onder andere met museummensen, kunstenaars en verzamelaars. In de stad, op landgoederen en in de natuur. Wat is de betekenis van de plek voor kunstmensen?

IMG_0363.jpeg

WANDELEN MET KUNSTPROFESSIONALS

Voor het kunstmagazine Collect elk nummer een wandeling met een prominent in de wereld van de kunst en antiek. Onder andere met museummensen, kunstenaars en verzamelaars. In de stad, op landgoederen en in de natuur. Wat is de betekenis van de plek voor kunstmensen?

REMBRANDT WAS HEREHonderden jaren geleden woonde hij in Nederland en schreef hij kunstgeschiedenis. Nog steeds is er veel van hem terug te vinden. Voor Holland Herald schreef Koos de Wilt een verhaal naar aanleiding van de grote tentoonstelling in de Nationale Gallery in Londen en in Het Rijksmuseum.

PRINS OVER STARTUPS

Met een soep nemen we plaats in de prettige chaos van de eetruimte bij B.Amsterdam. Een lunchgesprek met Constantijn van Oranje over Nederland als innovatie- en startupcentrum van Europa.

ARTIKELEN VOOR FD PERSOONLIJK

Wat drijft ondernemers en bestuurders werkelijk? Wie zijn ze naast hun CV? Voor het magazine van Het Financieele Dagblad, FD Persoonlijk, mocht ik de afgelopen jaren veel persoonlijke portretten maken van aansprekende personen. Over hun familie over hun voorbeelden, over wat ze het liefste doen.

DE WERELD IN ZEVEN DAGEN

Regisseur en cameraman Hans Pool en journalist Koos de Wilt vlogen de wereld rond en volgden mensen in hun individuele zoektocht naar geluk, liefde en erkenning. Zeven verschillende landen, culturen, normen, waarden, geloven en geschiedenis, maar zijn we allemaal wel zo verschillend? Of zoeken we in ons dagelijkse bestaan uiteindelijk allemaal naar hetzelfde? De wereld in zeven dagen gaat over de universele betekenis van alledaagse thema’s en levensvragen. Koos deed de interviews.

UIT DE KUNST • Kunstenaars waren het, opgeleid als beeldend kunstenaar, als danser en als klassiek gitarist. Uiteindelijk kozen ze om uit de kunst te gaan en ondernemer te worden. Internetondernemer, de ander bed & bedfast eigenaar en advocaat. How so? In FD Persoonlijk

DE LEVENSLESSEN VAN CLARENCE SEEDORF Hoe beweeg je je door het leven? Hoe ontdek je je talenten en hoe breng je die tot ontwikkeling? Hierover interviewde ik onder anderen de voormalig voetballer Clarence Seedorf. Voor het boek Jouw weg naar succes.

LATE REMBRANDT ONLINE •

Voor de hoofdsponsor KPN van de tentoonstelling  over de late Rembrandt beschreef ik de werken die de essentie vormen van de de kunstenaar in zijn latere leven. Voor 5IVE (Winnaar Sponsorring 2015, Kunst & Cultuur).

DE DOORBRAAK  - sprout

Sprout spreekt maandelijks met topondernemers over de periode vóór hun grote doorbraak.

VERHALEN VOOR HET MAGAZINE ZIN 

Wat zijn de rituelen waar we in deze tijd van zouden kunnen profiteren? Wat zouden we in deze tijd nog hebben aan kerken?

VERHALEN OVER HET PGB

Wat is het persoonsgebonden budget eigenlijk en hoe werkt het in de praktijk? Een boek in opdracht van Factum en Burghauser Pont.

DE WAARDE VAN KUNST EN ANTIEK 

Voor het kunstmagazine Collect elk nummer een interview met een specialist op het gebied van kunst, design of antiek. Wat is het dat hun waar waardevol maakt en waar moet je precies naar kijken om de pareltjes eruit te kunnen pikken?

Schermafbeelding 2020-03-26 om 13.58.21.
Schermafbeelding 2020-03-05 om 13.47.12.

JEUGDDROMEN

Ze zijn niet onsuccesvol in wat ze zijn geworden, maar eigenlijk wilden ze vroeger iets heel anders worden later. ING commissaris prof. dr Tineke Bahlmann, SER voorzitter Wiebe Draaijer en ondernemer Ruud Koornstra biechten op wat ze eigenlijk hadden willen zijn.

BOEKEN MET PROFESSIONALS

Het verhaal over omgaan met tegenslag met Jörgen Raymann, een boek over dirigeren met Vincent de Kort, de verhalen van allochtone dames op weg naar succes.

  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle