Verhalen van Koos

over mensen, cultuur, publiek en business

Voor een aantal prachtige tijdschrifttitels en digitale media schrijf ik over mensen, over business en over cultuur - en vaak tegelijkertijd.  Ik schrijf over ondernemen, management, digital platforms, innovatie, de huizenmarkt, Rembrandt, Vermeer, de Gouden Eeuw, Amsterdamse grachtenhuizen, hedendaagse kunst, geschiedenis, diversiteit en mensen met een missie. Hieronder wat recente voorbeelden uit diverse media. Meer weten, stuur een e-mail: koos@koosdewilt.com

VERHALEN OVER 75 JAAR VREDE

Samen met Jenna Land en Renee Middendorp maakte vmagazine voor het vfonds. Ik schreef veel van de verhalen in het magazine over 75 jaar vrede in dit land. Het blad verscheen in oplage van 10 duizend exemplaren (2020).  

SCHRIJVEN | AMERBORGH MAGAZINE •

Voor participatiemaatschappij Amerborgh schreef ik een bookazine met interviews met de directeuren van de deelnemingen over waar ze vandaan kwamen, wat de successen zijn en wat de dromen zijn. Met de verhalen van de mensen achter de De Soldaat van Oranje, over cloud banking, onboarding in de HR wereld, over de cultuurhuizen de Rode Hoed, Felix Meritis, de De Nieuwe Liefde etc.   

schrijven dossier TECHNOLOGIE EN WERK •

Randstad zet technologie in voor de beste persoonlijke ervaring. Niet alleen Randstad werkt aan het integreren en toepassen van technologie, dat geldt voor vrijwel alle organisaties. Ter inspiratie interviewde Koos de Wilt ondernemers, bestuurders, een veilingmeester, een hoofdredacteur en een wetenschapper over de impact die technolgie heeft op hun organisatie of hun leven.

Schermafbeelding 2020-05-13 om 12.23.32.
Schermafbeelding 2020-03-16 om 11.31.14.

Schrijven en maken van   ZEEMAGAZINE •

Interviews en reportages voor het huismagazine van Het Scheepvaartmuseum. Over hoe Nederlanders de wereld zagen, over de relatie met Japan, over verstandig omgaan met water... 

kaft scheepvaart.png
kaft vfonds.png
Schermafbeelding%25202020-05-23%2520om%2

VAKANTIEHUIS VAN FAMILIE BRANDT CORSTIUS - voor Volkskrant •

De oudste zoon Frank (82) vertelt het verhaal van een bijzonder vakantiehuis van de familie. Koos de Wilt voor Volkskrant Magazine.

DE GELDZAKEN VAN MOEDER ZOON GROENTEMAN - voor Rabobank

Presentatrice Hanneke Groenteman is als kind financieel kort gehouden. Zelf heeft ze haar zoon Gijs behoorlijk verwend. Toch zitten ze beiden op dezelfde manier in geldzaken. Een gesprek bij Hanneke thuis. Koos de Wilt voor Wijzer.

MATTHIJS VAN NIEUWKERK OVER KUNST

‘Mijn grote affectie voor kunstenaars - en of het nou een lul is of een aardige vent - is hun onafhankelijkheid. Daar ben ik dan ontzettend jaloers op’ Een gesprek met de Matthijs van Nieuwkerk over de waarde van kunst.

SLEUTELFIGUREN voor MT

Het zijn vaak niet de gebeurtenissen die beslissend zijn in een mensenleven, maar de personen. Drie ondernemers vertellen welke mensen ze met raad en daad bijstonden op belangrijke momenten en door wie ze het meest gevormd zijn.

WANDELEN MET TACO DIBBITS voor Collect

Voor het kunstmagazine Collect elk nummer een wandeling met een prominent in de wereld van de kunst en antiek. Onder andere met museummensen, kunstenaars en verzamelaars. In de stad, op landgoederen en in de natuur. Wat is de betekenis van de plek voor kunstmensen?

DSC04433_edited.png

Reportages voor inflight magazine  HOLLAND HERALD •

Voor Holland Herald mag ik verhalen en interviews schrijven. Bijvoorbeeld over Rembrandt, over de grachtengordel, over prins Constantijn van Oranje en bijvoorbeeld Neelie Kroes. 

BUSINESS LUNCH voor Holland Herald

Voor Holland Herald een gesprek over de zaken en het leven van mensen die iets speciaals doen. Gesprekken met de baas van Booking, met een prins in de wereld van de dotcom, een kunsthandelaar en onder andere een topkok.

IMG_0363.jpeg

WANDELEN MET KUNSTPROFESSIONALS voor Collect •

Voor het kunstmagazine Collect elk nummer een wandeling met een prominent in de wereld van de kunst en antiek. Onder andere met museummensen, kunstenaars en verzamelaars. In de stad, op landgoederen en in de natuur. Wat is de betekenis van de plek voor kunstmensen?

REMBRANDT WAS HERE

Honderden jaren geleden woonde hij in Nederland en schreef hij kunstgeschiedenis. Nog steeds is er veel van hem terug te vinden. Voor Holland Herald schreef Koos de Wilt een verhaal naar aanleiding van de grote tentoonstelling in de Nationale Gallery in Londen en in Het Rijksmuseum.

REPORTAGES voor Het Financieele Dagblad

Wat drijft ondernemers en bestuurders werkelijk? Wie zijn ze naast hun CV? Voor het magazine van Het Financieele Dagblad, FD Persoonlijk, mocht ik de afgelopen jaren veel persoonlijke portretten maken van aansprekende personen. Over hun familie over hun voorbeelden, over wat ze het liefste doen.

PRINS OVER STARTUPS

Met een soep nemen we plaats in de prettige chaos van de eetruimte bij B.Amsterdam. Een lunchgesprek met Constantijn van Oranje over Nederland als innovatie- en startupcentrum van Europa.

DE WERELD IN ZEVEN DAGEN voor de VPRO

Regisseur en cameraman Hans Pool en journalist Koos de Wilt vlogen de wereld rond en volgden mensen in hun individuele zoektocht naar geluk, liefde en erkenning. Zeven verschillende landen, culturen, normen, waarden, geloven en geschiedenis, maar zijn we allemaal wel zo verschillend? Of zoeken we in ons dagelijkse bestaan uiteindelijk allemaal naar hetzelfde? De wereld in zeven dagen gaat over de universele betekenis van alledaagse thema’s en levensvragen. Koos deed de interviews.

UIT DE KUNST voor Het Financieele Dagblad

Kunstenaars waren het, opgeleid als beeldend kunstenaar, als danser en als klassiek gitarist. Uiteindelijk kozen ze om uit de kunst te gaan en ondernemer te worden. Internetondernemer, de ander bed & bedfast eigenaar en advocaat. How so? In FD Persoonlijk

Schermafbeelding 2020-06-18 om 08.26.34.

DE LEVENSLESSEN VAN CLARENCE SEEDORF

Hoe beweeg je je door het leven? Hoe ontdek je je talenten en hoe breng je die tot ontwikkeling? Hierover interviewde ik onder anderen de voormalig voetballer Clarence Seedorf. Voor het boek Jouw weg naar succes.

LATE REMBRANDT ONLINE voor Rijksmuseum en KPN •

Voor de hoofdsponsor KPN van de tentoonstelling  over de late Rembrandt beschreef ik de werken die de essentie vormen van de de kunstenaar in zijn latere leven. Voor 5IVE (Winnaar Sponsorring 2015, Kunst & Cultuur).

Reportages voor het magazine ZIN

Wat zijn de rituelen waar we in deze tijd van zouden kunnen profiteren? Wat zouden we in deze tijd nog hebben aan kerken?

DE WAARDE VAN KUNST EN ANTIEK voor Collect 

Voor het kunstmagazine Collect elk nummer een interview met een specialist op het gebied van kunst, design of antiek. Wat is het dat hun waar waardevol maakt en waar moet je precies naar kijken om de pareltjes eruit te kunnen pikken?

IMG_4676_edited.png
DSC01559.jpeg

DE DOORBRAAK  - voor sprout

Sprout spreekt maandelijks met topondernemers over de periode vóór hun grote doorbraak.

VERHALEN OVER HET PGB

Wat is het persoonsgebonden budget eigenlijk en hoe werkt het in de praktijk? Een boek in opdracht van Factum en Burghauser Pont.

Schermafbeelding 2020-03-26 om 13.58.21.

JEUGDDROMEN voor Het Financieele Dagblad

Ze zijn niet onsuccesvol in wat ze zijn geworden, maar eigenlijk wilden ze vroeger iets heel anders worden later. ING commissaris prof. dr Tineke Bahlmann, SER voorzitter Wiebe Draaijer en ondernemer Ruud Koornstra biechten op wat ze eigenlijk hadden willen zijn.

kaft vincent.png

BOEKEN MET PROFESSIONALS

Het verhaal over omgaan met tegenslag met Jörgen Raymann, een boek over dirigeren met Vincent de Kort, de verhalen van allochtone dames op weg naar succes.

VERHALEN OVER KUNST  voor Collect

Voor het kunstmagazine  Voor het kunstmagazine  Collect schrijf ik verschillende rubrieken, zoals 'De Wandeling' (kunstwandelingen met prominente kunstkenners, 'Alles van waarde' (over hoe je kwaliteit herkent) en 'Binnenkijken' (letterlijk en figuurlijk binnen kijken bij kunstenaars en kunstprofessionals).  

cover collect 1.png