Kunstland

Een serie van Michael Krass & Koos de Wilt

In de Kunstuur-serie van de AVRO een portret van de provincie Flevoland aan de hand van landschapskunst. De belangrijkste plekken van Land Art in de wereld zijn de Verenigde Staten en Nederland. En dat met name Flevoland. In 2010 is een enorm sculptuur onthuld in Lelystad. Een nieuwe stap in de rijke traditie van landschapskunst in het nieuwe land. De film werd gemaakt door Michael Krass en Koos de Wilt. Bekijk hier de serie.

De provincie van Flevoland is een buitengewoon lap grond. De provincie is dé plek voor buitengewone voorbeelden van wat sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw onder de naam Land Art wereldberoemd is geworden. De meest belangwekkende kunstenaars maakten in Flevoland de meest indrukwekkende kunstwerken. Dit is geen toeval. Het creëren van een onontgonnen land is iets dat normaal alleen door goden en/of tijd werd gerealiseerd. Niet voor de Nederlanders, vooral sinds de 17de eeuw is er de obsessie om de wrede zee te verslaan en land te winnen.

Bij Flevoland denkt de wereld aan Flevoland. De beroemde kunstenaar Antony Gormley maakte er zijn Exposure.

 

Deze serie gaat over het creëren van kunst in een lange en indrukwekkende traditie, over het creëren van een nieuw ontgonnen land, over een bijzondere kunstvorm in een lange internationale traditie. De serie gaat ook over een nieuw project van enorme afmetingen, niet alleen in fysieke termen, maar ook in creatieve zin.

Flevoland en landschapskunst

Flevoland is het paradijs van Land Art. Nergens op de wereld vind je zoveel Land Art bij elkaar als in Flevoland, landschapskunst in de onbegrensde buitenruimte. Op plekken waar je het niet verwacht is het ineens daar, midden in het landschap. Polderland Garden of Love and Fire (1992-1997) van Daniel Libeskind, Exposure (2010) van Antony Gormley, Observatorium (1971-1977) van Robert Morris, Aardzee (1982) van Piet Slegers, Sea Level (1989-1996) van Richard Serra en De Groene Kathedraal (1978-1996) van Marinus Boezem. 

Het zesde Land Art kunstwerk van Flevoland van de Britse kunstenaars Antony Gormley: Exposure

Balancerend op de grens van land en water kijkt een 26 meter hoge gehurkte man vanaf de strekdam in Lelystad uit over het Markermeer. In het open landschap is dit menselijke figuur een landmark in de Flevopolder. Met Exposure maakte de Britse kunstenaar Antony Gormley (Hampstead, Groot-Brittannië, 1950) het zesde Land Art project in Flevoland sinds de realisatie van Observatorium van Robert Morris in 1977.

  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle