Over cultuur & kunst

Kunst gaat over betekenis zoeken in een wereld die elke dag verandert. Het gaat over wie we zijn en over het vinden van verhalen die daar duiding aan kunnen geven. Kunst gaat over betovering, over het vinden van schoonheid en het vinden wat ons als mensen als mens anders maakt als dan een verzameling chemische reacties. Koos is kunsthistoricus en kijkt graag op deze manier naar kunst. Als verhalenverteller, als ondernemer, als conceptmaker, als jurist, als journalist etc. Hij adviseert musea, schrijft managementboeken over kunst, kinderboeken, essays, televisieprogramma's, documentaires, interviews met veilingmeesters, galeristen, kunstliefhebbers én kunstenaars. Meer weten, stuur een e-mail naar Koos: koos@koosdewilt.com.

FOTOGRAFIE. EEN DEMOCRATISCH KUNSTVORM • 

Inmiddels is fotografie geëmancipeerd als kunstvorm. Niet alleen bij kunstbeurzen, ook op veilingen worden tonnen en soms miljoenen betaald voor foto’s van fotografen als Gustave Le Gray, Alfred Stieglitz, Edward Weston, Cindy Sherman, Andreas Gursky en Jeff Wall. Ook en vooral is fotografie een kunstvorm waarbij je met een beperkt budget al gelijk kwaliteit kunt kopen. Een gesprek over verzamelen van fotografie met een handelaar en verzamelaar. 

BINNENKIJKEN • 
Voor Collect studiobezoeken bij de beste Nederlandse kunstenaars. 
HET GROTE REMBRANDT VOORLEESBOEK  
Ter gelegenheid van het Jaar van Rembrandt 2019 schreven zeven kinderboekenschrijvers daarom hun eigen verhalen bij bekend en minder bekend werk van onze grootste kunstenaar van de 17de eeuw. Concept en samenstelling door Koos de Wilt.

THINK LIKE AN ARTIST, DON'T ACT LIKE ONE 

Ik schreef het boekje 'Think Like an Artist, Don't Act Like One', dit in navolging van de boeken 'Think Like a Lawyer' en 'Think Like a Manager' van respectievelijk de advocaat Aernoud Bourdrez en de managementkenner Harry Starren. Het nieuwe boek laat in 75 voorbeelden zien dat kunstenaars vaak de oplossing hebben voor grote en kleine problemen in het leven.

REMBRANDT ALS ZAKENMAN (managementboek) •

Het managementboek ‘Rembrandt Inc. marktstrategieën van een genie’ vertelt over de zakenman Rembrandt. Het boek analyseert de kunstenaarspraktijk op basis van beroemde marketing-, management- en leiderschapstheorieën. Het boek was cadeau aan alle museumdirecteuren tijdens het Goed Geld Gala 2012.

REMBRANDT WAS HERE

Honderden jaren geleden woonde hij in Nederland en schreef hij kunstgeschiedenis. Nog steeds is er veel van hem terug te vinden. Voor Holland Herald schreef Koos de Wilt een verhaal naar aanleiding van de grote tentoonstelling in de National Gallery in Londen en in Het Rijksmuseum.

REMBRANDT ALS ONDERNEMER •

De meeste mensen zien de kunstenaar nog steeds als iemand die zich verre hield van commercie. Feitelijk werkte hij in de eerste echte moderne economie en profiteerde hij volop van e mogelijkheden op deze nieuwe markt. Daarover een boekje in opdracht van B-Creative en Avery Dennison.

REMBRANDTS VOORLEESBIJBEL (kinderboek) • 

Als je naar de etsen van Rembrandt kijkt, zie je altijd ooggetuigen van de verhalen uit de Bijbel. Bekende kinderboekenschrijvers vertellen de Bijbelverhalen vanuit hun perspectief. Koos de Wilt had het idee en stelde het boek samen in samenwerking met Museum het Rembrandthuis. (verscheen eind 2014).

HET GROTE RIJKSMUSEUM VOORLEESBOEK (kinderboek) •

Samen met de 25 beste Nederlandse en Vlaamse kinderboekenschrijvers van dit moment maakte ik een boek met nieuwe verhalen bij de meesterwerken van het Rijksmuseum. Niet weer kunsthistorische verhalen die op de hurken worden verteld, maar nieuwe verhaal. Inmiddels de 7e druk. Koos de Wilt had het idee en stelde het boek samen in samenwerking met het Rijksmuseum. (verscheen in 2013). 

LEZINGEN, MAAR NET EVEN ANDERS (lezingen) •

In mijn lezingen en multimediapresentatie verbind ik de wereld van cultuur met die van het zakendoen. Geen standaard kunsthistorisch betoog, maar verhalen die te maken hebben met onze eigen wereld. Speakers Academy.

MUSEAAL ADVIES

Ik mag werken voor de meest uiteenlopende musea in Nederland. Ik help ze bij het vinden van een nieuwe positionering en help bij het invullen ervan. Met visieplannen, met tentoonstellingsconcepten, met boeken, met films, teksten etc.

START JE EIGEN MUSEUM •

Ze lijken de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond te schieten: private musea. Ook in Nederland. Voorlinden en Tempelhof zijn twee voorbeelden, alhoewel geheel verschillend. Vanwaar deze trend? Waarom worden ze geopend en is het wel zo verstandig?

DE MOOISTE KERKINTERIEURS VAN NEDERLAND (redactie boek) •

In opdracht van Museum Caterijneconvent en in samenwerking met fotograaf Arjan Bronkhorst beschreef ik de verhalen van de gebruikers van de mooiste kerkinterieurs van Nederland. Van parochianen, kosters, begrafenisondernemers tot dominees en de kardinaal (verscheen in 2016).

LATE REMBRANDT ONLINE (webcontent) •

Voor de hoofdsponsor KPN van de tentoonstelling van over de late Rembrandt beschreef ik de beste schilderijen op de tentoostelling voor de website. Voor 5IVE (Winnaar Sponsorring 2015, Kunst & Cultuur).

WILLEM DE KOONING EN NEW YOR

Willem de Kooning is een van de belangrijkste namen uit de moderne kunstgeschiedenis van de vorige eeuw. De Roaring Twenties, de Great Depression en de onwaarschijnlijke opkomst van de wereldstad New York: hij maakte het allemaal van dichtbij mee en werd uiteindelijk een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw. Maar voor het zover was, moest hij vooral veel geduld hebben.

ZAKENLESSEN UIT DE KUNST (managementboek) •

Samen met een aantal deskundigen schreef ik het boek over de zakelijke kant van de grootste kunstenaars uit de kunstgeschiedenis. In dit boek 18 verhalen van grote kunstenaars - over hun marketing, HR management, sales, communicatie, productie, account management etc. Geschreven in opdracht van de Bankgiro Loterij (verschenen mei 2013).

VIEWS ON VERMEER

Samen met regisseur Hans Pool maakte ik een documentaire over de vraag waarom iedereen in de wereld van de 17de-eeuwse schilder Johannes Vermeer houdt. Hoe kan iemand met zo’n klein oeuvre zo’n invloed hebben op kunstenaars en gewone mensen?

REMBRANDT INC. (documentaire) • 

Met regisseur Hans Pool maakte ik een documentaire over de gewiekste zakenman Rembrandt van Rijn. In zijn atelier maakten vele leerlingen echte Rembrandts. En dat levert in onze tijd verwarring op bij de wetenschap, musea en het veilingwezen.

DE ROL VAN DE KUNSTENAAR Lucas De Man (1982) in Wijzer. 'Iedereen is bezig met de veranderende wereld waarin begrippen als werk, geld, waarde en groei een andere betekenis krijgen. Niets blijft meer wat het was. De vraag is: hoe ga je daarmee om? Kunstenaars boren een diepere laag aan dan de meeste managementgoeroes die agile of scrum prediken. Wij tonen het menselijke, het creatieve, het sociale en de verbinding. Kracht én kwetsbaarheid.’

DE DOORBRAAK VAN JORG GRIMM

Sprout spreekt maandelijks met topondernemers over de periode vóór hun grote doorbraak. Deze keer: Jorg Grimm, oprichter en eigenaar van Galerie Grimm. "Het begint met vriendschap met je kunstenaars."

DE WAARDE VAN HEDENDAAGSE KUNST ‘Goede kunst wil niks aantonen, het wil de vraag oproepen. Het kan een droom zijn, het kan je gedachten anders vormen, het kan een troost zijn. Het stimuleert je denken en neemt je weg uit het alledaagse leven. De kern van de kunst is de poging van een gemeenschap om consensus te krijgen over kwaliteit.’

KUNSTTOPPERS IN NEW YORK •

Drie Nederlanders aan de top van de New Yorkse kunsthandel. De vicepresident van de grootste en rijkste kunsthandel van de wereld, een partner van één van de meest succesvolle hedendaagse kunst galeries van de wereld en een veilingmeester bij een van de meest succesvolle veilinghuizen van de wereld. Waarom gingen ze naar het New York? Wat doen ze en hoe is het daar als Nederlander tussen Amerikanen? En komen ze nog eens terug? Hier het verhaal van Hanna Schouwink.

VERZAMELEN ALS PASSIE

Joop van Caldenborgh (1940) is in de kunstwereld wereldbekend als één van de grootste Nederlandse privéverzamelaars. Zijn Caldic Collectie is een enorme verzameling van vooral moderne en hedendaagse kunst. Een gesprek met hem, thuis op zijn landgoed.

RESTAUREREN VOOR HET RIJKS

Voor het gerenoveerde Rijksmuseum was het restauratieatelier al zeven jaar bezig met het opknappen van objecten die soms een eeuw in het depot hadden gestaan. Tableau nam een kijkje bij het restauratie atelier. Koos de Wilt voor Tableau.

CHUCK CLOSE OVER HOLLANDSE KUNST •

Chuck Close staat al bijna veertig jaar aan de top van de kunstwereld. Wars van modes, en dwars tegen de verschillende tijdgeesten in. Een exclusief interview in zijn atelier in New York.

OP BEZOEK BIJ HENK HELMANTEL 

Hij schildert zo’n 25 Helmantels per jaar waarvan hij er zelf drie van houdt. De rest wordt verkocht aan kopers die inmiddels op een wachtlijst staan. Henk Helmantel (1945) schildert taferelen die vooral in de zeventiende eeuw gemaakt werden en die als onderwerpkeuze hun beste tijd leken te hebben gehad. Waarom schildert hij deze onderwerpen? Wat maakt zijn werk zo bijzonder en hoe wordt hij geïnspireerd door zijn zeventiende-eeuwse collega’s? Koos de Wilt vroeg het in zijn zorgvuldig gereconstrueerde zestiende-eeuwse boerderij.

BOEK GRACHTENHUIZEN (fotoboek) •

Wat is er te zien achter de mooiste gevels van de Grachtengordel? Ik schreef mee aan een boek over de mooiste Amsterdamse grachtenhuizen en over de mensen die er nu en ooit woonden. Een boek van en met fotografie van Arjan Bronkhorst. 2013 verschenen.

HET HORLOGES ALS VERZAMELOBJECT 

Vintage horloges zijn sterk in opmars bij verzamelaars van kunst en antiek, en verschijnen steeds vaker op de podia waar traditioneel alleen antiek te vinden is. Een gesprek met vader Paul en zoon Jasper Lijfering, een edelsmid en een juwelier die samen op de Amsterdamse Grachtengordel een handel hebben in vintage watches. Koos de Wilt voor Collect

  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle