Lezingen & presentaties van Koos

op het snijvlak van cultuur, kunst en het zakelijke

'Als rasverteller en met een achtergrond als kunsthistoricus én jurist verbindt Koos de Wilt op speelse wijze de wereld van cultuur, het publieke met het zakelijke.'

Koos brengt de wereld van de kunst tot leven door verrassende verbanden te leggen met ons leven nu. Met verhalen over wat ons blij maakt, over leiding geven, over innoveren en over hoe kunstenaars dachten over een zinvol leven. 

Een lezing over jezelf opnieuw uitvinden in tijden van een pandemie, over wat managers en ondernemers kunnen leren van dirigenten, over ondernemerslessen uit de kunstgeschiedenis, over de zakenman Rembrandt in de eerste moderne economie, over de verrassende emancipatie van Hollandse vrouwen in de 17de eeuw, over welke levenslessen we kunnen trekken uit de kunstgeschiedenis, over hoe water onze geschiedenis en ons DNA heeft bepaald, over wat de Amsterdamse grachtengordel ons vertelt over wie we zijn...

 

Koos gaf lezingen en presentaties voor advocatenkantoren als Stibbe en Smeets & Gijbels, voor universiteiten als TU Delft en Wageningen Universiteit, voor multinationals als Tata Consultancy, Avery Dennison en Rabobank, voor organisaties als KPMG, De Baak en Young Presidents Organization (YPO) en voor musea als het Museum het Rembrandthuis, Mauritshuis en het Rijksmuseum.

WAT KUN JE LEREN VAN DE ZAKENMAN REMBRANDT?

Weinig mensen realiseren het zich, maar Rembrandt van Rijn was een buitengewoon succesvol ondernemer in de eerste echte moderne economie ter wereld. Ook toen de economie zich omdraaiden en kunstenaars het moeilijk kregen, ontstond er een nieuwe fase in het leven en werk van de kunstenaar. Wat kunnen we leren van de zakelijke Rembrandt?

DE KUNST EN HET ZAKENDOEN

De grootste namen uit de kunstgeschiedenis hadden een missie, volgden hun intuïtie, dachten na over wat hun klanten eigenlijk wilden, zagen ontwikkelingen eerder. Wat kunnen wij leren van deze kunstenaars? Giotto, Bernini, Rembrandt, Rubens, maar ook Warhol en Damien Hirst hadden en hebben zo hun eigen strategieën om ook zakelijk succesvol te zijn.

LEVENSLESSEN UIT DE KUNST

Wat kun je leren van de grootste kunstenaars uit de kunstgeschiedenis als het gaat over ondernemen of leven?

Schermafbeelding 2020-09-07 om 10.33.21.

DIRIGEREN EN LEIDINGGEVEN

Vincent de Kort heeft samen met Koos de Wilt een dialoog/presentatie ontwikkeld waarbij professionals uit uiteenlopende organisaties zelf vergelijkingen kunnen maken met hun eigen organisatie.

Zij behandelen onderwerpen als:
- Welke leiders (en dirigenten) bereiken het meest: de bazen of de luisteraars?
- Hoe creëer je magie tussen professionals? Zowel orkestleden als advocaten en notarissen?
- Hoe zorg je ervoor dat ieder orkestlid kan shinen? Hoe haal je het meeste uit je medewerkers?
- Hoe zorg je ervoor dat het publiek uit zijn dak gaat? Hoe zorg je dat je klanten iets wat je verkoopt zien als iets moois in plaats van alleen handelswaar of dienst?
- Hoe zorg je ervoor dat als iedereen wat anders doet het samen toch fantastische klinkt? Hoe kun je eigenwijze medewerkers effectief en efficiënt met elkaar laten samenwerken?

SA-logo-zwart-faculty-member.png
kaft vincent 2.png
kaft grachten.png

DE AMSTERDAMSE GRACHTENGORDEL

Het begon in 1613 en is nog steeds niet afgelopen. Vierhonderd jaar grachtengordel is het verhaal van de ontdekking van de moderne wereld en het verhaal van bijzondere Amsterdammers die de wereld hebben veranderd. De grachtengordel staat, als geen andere plek in Nederland, model voor waar dit land voor staat. Wie woonden er ooit? Wat deden ze voor de kost? En wie woont er nu eigenlijk?

DE VROUWEN VAN REMBRANDT

Wie waren de vrouwen van Rembrandt van Rijn (1606-1669)? Wat betekenden ze voor de kunstenaar, de geliefde en de zakenman? En wat was de rol van vrouwen in de Hollandse Gouden Eeuw in vergelijking tot wat vrouwen in andere Europese landen waren?

  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle