Quirijn Bollen, oprichter Marqt

'Rust is belangrijk voor mij, maar dat doe ik in beweging.' 

Iedereen is het eens met ons, maar om ernaar te leven is moeilijk. Wij moeten het ook laagdrempeliger maken. Zuiverder eten, terug naar natuurproducten, wat je eigenlijk in de lijf wilt hebben. Hoe de wereld er over twintig jaar uit zal zien, weten we niet, we weten alleen dan het anders moet. Als wij acht miljard mensen moeten voeden op deze wereld zullen we moeten balanceren en creatief moeten zijn. Het zijn de kleine initiatieven waar we het van moeten hebben, zoals bijvoorbeeld een kwekerij die wij in Osdorp hebben of hoe ze in de stad Detroit in de binnenstad groenten kweken. Of als je kijkt hoe mensen in hun eigen huis eten kunnen maken, zelf tomaten in huis kweken bijvoorbeeld. Als je dan alle huishoudens bij elkaar optelt, dan kan er ineens heel veel. Iedereen heeft een rol: wereldleiders, de nationale politiek, bedrijven. Ik vind het leuk om het klein te doen. Wat kan ik vandaag doen in mijn eigen wereld. Dan kom je op dingen die je niet kunt bedenken.

 

Het fenomeen van de traditionele supermarkt is natuurlijk een successtory. Het is ongelofelijk wat die de afgelopen vijftig jaar hebben gedaan. Maar weten ook dat het voor de toekomst anders moet. Een van de downsides van de manier waarop supermarkten werken is dat er geen verbinding meer is tussen eerlijk eten en commerciële belangen. Bij Ahold hebben ik gezien hoe het systeem van farm to fork werkt en zichzelf in stand houdt en dat was de reden om het anders te proberen. Geen ruimte voor mensen die op een eerlijke manier een goed product willen maken. Toen ik doorhad dat ik een klein radartje was in een groot systeem was het voor mij geen keuze meer om weg te gaan en voor mezelf te gaan werken.

 

'Sideletters zijn fout, maar ik bewonderde het lef en ondernemerschap van meneer Verhoeven.'

Ik ben altijd als ondernemend ingesteld geweest. Na mijn studententijd had ik al een eigen bedrijf met iemand. Dat was in 1994. We maakten websites en netwerken voor bedrijven in een tijd dat niemand dat nog deed. Mijn partner en ik e-mailden met elkaar, maar verder konden we nog niemand e-mail, simpel omdat het er nog niet was. Zo ben ik ook bij Ahold terecht gekomen, zij hadden mij benaderd om een wereldwijd kennisnetwerk op te zetten. Ahold was toen een gaaf en ondernemend bedrijf, de cowboy onder de Nederlandse corporates, en als ik ergens wilde proeven wat corporate was, dan wil ik het daar doen. Sideletters zijn fout, maar ik bewonderde het lef en ondernemerschap van meneer Verhoeven.

 

Rust is belangrijk voor mij, maar dat doe ik in beweging. Ik mediteer, maar je moet mij niet een paar maanden opsluiten in een klooster. Ik zeil, maar hoe ik nog meer tot rust kom is op mijn peddle board, een soort surfboard waarmee je over golven kan surfboarden, maar waarmee je ook op het IJ kan peddelen. Je balanceert op je voeten en tegelijkertijd ben je jezelf aan het voortbewegen. Dat is heel rustgevend, meditatief, maar tegelijkertijd beweeg je je vooruit al balancerend. Je absorbeert de elementen. 

 

Mijn streven is mij alleen bezig te houden met belangrijke, niet urgente zaken.

Ik vind het geweldig om vakken te vullen en mij bezig te houden met allemaal kleine dingen. Ik heb de afgelopen zes jaar vooral beziggehouden met belangrijke en urgente zaken. Wat mijn streven is mij alleen bezig te houden met belangrijke, niet urgente zaken. Maar ja, dat kan niet bij het opzetten van een bedrijf als dit. Je bent dan voortdurend bezig met kleine en grote obstakels weg te werken en verder te komen. Daar had ik het op een gegeven moment helemaal mee geschoten. Heel vaak heb ik dingen gisteren moeten doen anders ben ik te laat. Kosten moeten omlaag, omzet omhoog. In het begin piept en kraakt het en heb je nieuw geld nodig. Maar dat krijg je alleen als mensen vertrouwen hebben in de toekomst. Ik heb die partner, een vermogende Belgische familie die in food and beverages investeert, nu en dat heeft een hoop lucht en rust gecreëerd. Geen partij die een snelle exit zoekt. Ideaal is een situatie van tien winkels om voldoende schaal te hebben, maar ondertussen wil je de winkels van voldoende kwaliteit te hebben.

 

Ik heb niet een droom waar ik uit wil komen. Ik wil een kwalitatieve droom. Ik wil graag een solide platform creëren in de grote steden in Nederland en daarna kijken waar een volgende kansen liggen. Je kunt niet verder en scherper kijken. De focus moet bij de klant liggen en niet op een eigen droom die daar ergens achter ligt. Zo werkt dat ook bij peddleboarden. Je bent voortdurend in beweging, moet voortdurend je balans zoeken en geniet van de weg, van het proces. Ik heb ook geluk dat ontzettende leuke mensen bij ons willen werken. Ik heb een gewone levensmiddelen cao, maar die mensen komen bij ons werken omdat we de markt aan het veranderen zijn en de mind set van wat eten hoort te zijn. Terug in balans. En dat is hard werken, maar wel leuk.  

FD, 2014

  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle