De magie van de maestro

Over de liefde voor dirigeren

IMG_6787.jpeg

‘Conducting is like making love to a hundred people’, zei Leonard Bernstein ooit. Topdirigenten weten precies die snaar te raken bij het orkest en het publiek. Hoe halen dirigenten als Gergiev, Haitink, Jansons, Harnoncourt het beste uit hun orkestleden? Hoe transformeren zij dit naar een betoverende publiekservaring? Talent, kennis en ervaring zijn voorwaarden voor succes, maar die komen pas tot leven als er bezieling ontstaat. 

 

Dirigent en juryvoorzitter van het tv-programma Maestro Vincent de Kort onderzoekt samen met journalist Koos de Wilt hoe er magie kan ontstaan tussen de componist, de dirigent, de musici en uiteindelijk het publiek. Een boek vol eigen ervaringen van De Kort en de mooiste verhalen uit de muziekgeschiedenis. 

Talent, kennis en ervaring zijn voorwaarden voor succes, maar die komen pas tot leven als er bezieling ontstaat. 

Vincent de Kort reist de wereld over als gastdirigent van gerenommeerde symfonieorkesten en operahuizen over de hele wereld. Na een carrière als cellist studeerde hij orkestdirectie bij Ed Spanjaard, Mariss Jansons en Ilya Musin en was assistent van Bernard Haitink, William Christie en Gennady Rozhdestvensky. Koos de Wilt is kunsthistoricus en jurist en publiceert veelal op het snijvlak van cultuur en het zakelijke.

Het boek verschijnt november 2019 bij Volt.

Hoe Leonard Bernstein zijn orkest en publiek in vervoering kon brengen spreekt nog steeds tot de verbeelding. 

De cellist Mstislav Rostropovitsj reisde vanuit Parijs naar Berlijn toen hij op zijn tv zag dat de muur was gevallen. Tussen de uitzinnige menigte speelde hij Bach. 

Vincent de Kort is juryvoorzitter van het AVROTROS TV programma Maestro
maestro.jpg

Steeds meer vrouwen betreden de bok, zoals Barbara Hannigan. Een nieuwe fase in de lange geschiedenis van dirigeren. Wat is er veranderd sinds de zeventiende eeuwse Franse dirgient Jean-Baptiste Lully voor het eerst zijn baton ter hand nam?

Verhalen over de grootste dirigenten uit de geschiendenis, van Toscanini tot Von Karajan en Harnoncourt.

  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle