top of page
1678368937607-1.jpg
Scherm­afbeelding 2023-03-01 om 21.10.28.png
Scherm­afbeelding 2023-03-01 om 21.10.05.png

'De film inspireert en verwondert en geeft inzicht in de bodem' - VPRO

'Spectaculaire kijk op ondergronds rijk' - NRC

'Een film vol details over het ecosysteem onder je voeten' - Trouw 

'Onder het maaiveld levert waardevolle kennis over bodemdiversiteit en de mogelijkheid om over te stappen naar een ander soort landbouw.' - Parool 

Onder het maaiveld

Een bioscoopfilm over het maaiveld als fundament van biodiversiteit 

 

In samenwerking met de makers van De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis en International Union for Conservation of Nature (IUCN NL) schreef Koos de Wilt samen met Ignas van Schaick het scenario van Onder het maaiveld. Een film van regisseur Mark Verkerk over het bodemleven waarvan we geen idee hebben dat die bestaan en toch zo essentieel zijn voor ons bestaan. 

Een vitale bodem is heel belangrijk voor de verduurzaming van voedselproductie en helpt ons in de strijd tegen klimaatverandering. Deze bioscoopfilm wil iedere Nederlander zich laten verwonderen over het bijzondere leven wat je tegenkomt onder je voeten. Een film waarin het bodemleven centraal staat. Een rijk bodemleven is essentieel voor veel natuurlijke bodemfuncties, zoals het vasthouden en zuiveren van water, het opslaan van koolstof, natuurlijke plaagbestrijding en het recyclen van voedingsstoffen.

‘Een theelepel grond bevat meer levende organismen dan er mensen op aarde zijn’.  

Een hectare grond bevat het gewichtsequivalent van twee koeien aan bacteriën. Er zijn meer organismen in één gram gezonde bodem dan er mensen op aarde zijn. Een regenworm kan elke 24 uur zijn eigen gewicht in aarde verteren. 50% van de planeetbodem passeert elk jaar de darm van regenwormen. Bodemorganismen verwerken 25.000 kg organische stof op een oppervlakte gelijk aan een voetbalveld, dat het gewicht heeft van 25 auto’s. In slechts 7,5 cm aarde zijn er 13 biljard levende organismen, met een gewicht van 100 miljoen ton. 

Mark Verkerk nam de regie voor zijn rekening en Ignas van Schaick de productie. Het scenario is geschreven door Koos de Wilt en Ignas van Schaick. De microbeelden van het bodemleven zijn van Willem van Egmond.

De première van de film in de bioscoop was maart 2023.

IMDB_Logo_2016.svg.png


Gain some unique insight into the fascinating world that exists in the soil right beneath our feet: a rich underground network of roots, larvae, worms, moulds, bacteria, amoebas and arthropods. And in the process, learn about how we can take better care of this hidden gem in the future – and why it is of vital importance that we do so.

Onder het maaiveld is de opvolger van De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis

 

De kat in de Wilde Stad
Schermafbeelding 2022-12-14 om 12.55.06.png

Première van de film Onder Het Maaiveld in het Eye.

Zaterdag 10 december was de première van de film Onder Het Maaiveld. In een volle zaal 1 in het Eye Filmmuseum. Voorafgaand aan de film werd een introductie gegeven door Irene UItermark, directeur natuur van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ook Coenraad Krijger, directeur van het IUCN NL gaf in zijn verhaal aan hoe groot het belang van een biodiverse bodem is. Ook was er het verhaal van Jan de Hond van het Rijksmuseum die een aantal kunstwerken uit de expositie ‘Onderkruipsels’ had geselecteerd en vanuit die werken een verbinding legde met de film. Koos de Wilt was moderator van het event. Vanaf 2 maart 2023 draait de film in de bioscopen en filmtheaters.
 

bottom of page