Koos adviseert musea

Binnen een netwerk van specialisten mag ik werken voor de meest uiteenlopende musea in Nederland. Het gaat dan bijvoorbeeld om het vinden van een nieuwe positionering en het helpen bij het invullen ervan. Daarnaast ben ik berokken bij het schrijven van visieplannen, tentoonstellingsconcepten, catalogi, boeken, films, website content etc. Meer weten? Stuur een e-mail naar Koos: koos@koosdewilt.com

De late Rembrandt online

Voor de hoofdsponsor KPN van de tentoonstelling van over de late Rembrandt beschreef ik de beste schilderijen op de tentoostelling voor de website. Wat is het verhaal achter Het Joodse bruidje en zijn zelfprotretten? Ik interviewde de specialisten en schreef het verhaal zo dat ook niet specialisten van het werk konden genieten. Voor 5IVE (Winnaar Sponsorring 2015, Kunst & Cultuur).

Tentoonstellingsfilm

In de Kunstuur-serie van de AVRO een korte documentaire bij de tentoonstelling Abstract USA 1958-1968 in het Rijksmuseum Twenthe. De korte docu kwam op tv en werd afgespeeld tijdens de tentoonstelling. De film werd gemaakt door Michael Krass en Koos de Wilt met camarawerk van Marco Nauta.

Strategie Letterkundig Museum

Wat is het museabele aan literatuur? Wat laat je dan zien? Welke verhalen vertel je dan? En waar doe je dat en hoe ziet je gebouw er dan uit?  Voor het Letterkundig Museum en Kinderboekenmuseum deed ik research en schreef mee over het positioneringsplan voor de toekomst.
 

Digitale tentoonstelling

8 september is het een jaar geleden dat Joost Zwagerman stierf. Op literatuurmuseum.nl een verhaal waarin wij zijn liefde voor kunst, poëzie, muziek en literatuur in beeld worden gebracht. Ik maak de tentoonstelling aan de hand van gesprekken met een paar van zijn kunst- muziek en kunstvrienden.
 

Visie op internationaal museum voor Vrede en Recht

Den Haag is de internationale stad van vrede en recht. Hier staat het Vredespaleis, hier zetelen onder andere het ICC, ICJ en het Joegoslavië Tribunaal. Maar nergens is er een plek voor het grote publiek waar je kan ervaren hoe en waarom er juist in Den Haag zo wordt gebouwd aan een betere wereld. Voor Humanity House deed ik research en adviseerde ik samen met Matthijs de Groot over een plan voor nieuw internationaal georienteerd Museum voor Vrede & Recht in Den Haag.

Interviews voor boek Kerkinterieurs van Nederland

In opdracht van Museum Caterijneconvent en in samenwerking met fotograaf Arjan Bronkhorst schreef ik de verhalen van de gebruikers van de mooiste kerkinterieurs van Nederland. Van parochianen, kosters, begrafenisondernemers tot dominees en de kardinaal. Het boek wordt gepresenteerd door Minister Jet Bussemaker.
 

Content website Humanity House

Voor Humanity House scheef ik schreef de content voor de website en voor verschillende tentoonstellingen. Daarnaast adviseerde ik bij het ambitieuze plan voor een Museum voor Vrede & Recht in Den Haag.

Het Grote Rijksmuseum Voorleesboek

De beste kinderboekenschrijvers uit Nederland en Vlaanderen laten in ‘Het grote Rijksmuseum voorleesboek’ hun fantasie de vrije loop en vertellen hun verhaal bij vijfentwintig beroemde meesterwerken uit het Rijksmuseum. Koos de Wilt had het idee en mocht het boek samenstellen van Martijn Pronk van het Rijksmuseum. De kaft is van Charlotte Dematons (o.a. De Gele Ballon, Sinterklaasboek en Nederland). Het boek is verschenen bij Rubinstein.
 

Advies, website, de vrienden en kunstenplan

Als kenner van het leven en werk van Rembrandt schreef ik voor Museum het Rembrandthuis mee aan het Kunstenplan, ik schreef de inhoudelijke content voor de nieuwe website, ik maak uiteenlopende boeken en help mee bij het opzetten van de Vrienden van Rembrandt.
 

  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle