Wikken & wegen

Belangrijke arresten van ons hoogste rechtscollege door kinderboekenschrijvers opnieuw verteld

Het interessante van het werk van een rechter is dat als twee mensen een probleem hebben met elkaar ze in de meeste gevallen allebei wel een punt hebben. Rechtspraak gaat over het vinden van wie nu eigenlijk in zijn recht staat. In dit boek voorbeelden van beroemde aanvaringen van gewone mensen met elkaar. Allemaal juridische dilemma’s waarover onze hoogste rechter, de Hoge Raad, zich heeft gebogen in de afgelopen ruim honderd jaar. Vaak gaat het enerzijds om de vraag wat nu in dit geval eerlijk is en wat nu meer zekerheid biedt in vergelijkbare gevallen.

‘Veel jongeren denken dat de Hoge Raad in een ivoren toren leeft, ver van de dagelijkse realiteit. Dit boek laat op een kleurrijke en speelse manier zien dat dat allerminst het geval is.’ - Maarten Schenck, cassatieadvocaat

In dit boek duiken vijf beroemde Nederlandse kinderboekenschrijvers in de verhalen achter bekende uitspraken van de Hoge Raad. Veel arresten ook die elke civiel jurist wel kent, zoals  Lindenbaum/Cohen, Kelderluik, Eelman/Hin, Kantharos en Baris/Riezenkamp. Hoe zat het ook alweer echt en wat was nu eigenlijk het dilemma waar ons hoogste rechtscollege voor stond?
 

Wikken & wegen is een heerlijk en slim boek dat op een grappige en creatieve wijze aan kinderen laat zien hoe interessant het vak van jurist eigenlijk is. Een ideale manier  om op speelse manier te leren dat rechtspraak niet altijd makkelijk is, maar een proces van wikken en wegen.

In opdracht van De Brauw Blackstone Westbroek

Concept & realisatie: Koos de Wilt

Art direction: Noortje Boer

Illustraties: Louize Perdieus

Print & publishing: Lenard Wolters

De kinderboekenschrijvers die de arresten herschreven

Jan Paul Schutten

Bibi Dumon Tak

Ted van Lieshout

Thijs Goverde

Joke van Leeuwen

  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle