top of page

De honderd meest opmerkelijke kerkinterieurs van Nederland
Kerkinterieurs in Nederland

Museum Catharijneconvent en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wilden aandacht vergroten voor het Nederlandse kerkinterieur. Dat doen ze onder meer door een prachtig boek te maken waarin honderd kerkinterieurs worden belicht, en waarmee de uniciteit en kwaliteit van het Nederlandse kerkinterieur in beeld is wordt gebracht.

Veel specialisten werkten mee aan het boek. Arjan Bronkhorst fotografeerde de interieurs en Koos de Wilt interviewde de kerkgebruikers.

*****

"Bloedmooi..." 

"Boek vol kerkelijke eye-candy"

Trouw

*****

"Schitterend, monumentaal boek"

"Staalkaart van duizend jaar interieurarchitectuur en decoratie van kerken en synagogen"

"Mooi beeld van honderd monumenten"

NRC Handelsblad

"Het neusje van de zalm op interieurgebied"

Nederlands Dagblad

"De mooiste kerken van Nederland"

National Geographic

Een vast onderdeel van onze vakantie in het buitenland is voor velen een bezoek aan een kerk. Maar waarom doen we dat in eigen land niet? Kerkinterieurs in Nederland laat zien dat de rijkdom van het Nederlandse kerkinterieur minstens zo indrukwekkend en divers is. Kenmerkend is de middeleeuwse kerk met een protestantse inrichting. Maar we hebben ook barokke schuilkerken, uitbundig gedecoreerde negentiende-eeuwse katholieke kerken, en strakke naoorlogse kerkinterieurs. In alle perioden van onze bewogen geschiedenis zijn de beste kunstenaars, interieurarchitecten, beeldhouwers, houtsnijders en schilders ingeschakeld om onze kerken van binnen te verfraaien.

Kerken zijn de musea van vroeger. De beste architecten, de beste kunstenaars werden ingeschakeld om onze kerken te verfraaien.

Museum Catharijneconvent, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en vele wetenschappelijke en kerkelijke partners geven deze schoonheid nu de aandacht die het verdient. In Kerkinterieurs in Nederland worden de honderd meest opmerkelijke kerkinterieurs belicht, verspreid over het land en alle gezindten. Marc de Beyer samen met Pia Verhoeven van Museum Catherijneconvent trokken het megaproject. De kerkinterieurs werden door meer dan vijftig specialisten beschreven en zijn door fotograaf Arjan Bronkhorst subliem in beeld gebracht.

 

Koos de Wilt schreef de interviews met de kerkgebruikers. Voor het boek sprak hij onder anderen met een koster, een organist, predikanten, schuilkerkparochianen, een bruidspaar, met de fotograaf zelf en met de kardinaal.

Foto's van Arjan Bronkhorst

Lees hier het interview met Kardinaal Wim Eijk over de huiskapel van het aartsbisschoppelijk paleis aan de Maliebaan in Utrecht.

Gedurende een half jaar trok fotograaf Arjan Bronkhorst het land door en fotografeerde de honderd meest bijzondere kerkinterieurs van Nederland.

Katholieke kathedralen, protestante dorpskerkjes, indrukwekkende synagogen en verrassende schuilkerken. 

logo_rijksdienst-voor-het-cultureel-erfgoed.png

Boekpresentatie in de Thomaskerk in Amsterdam. Het eerste exemplaar was voor Jet Bussemaker Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

bottom of page