top of page

Grachtenhuizen - het boek
VIER EEUWEN AMSTERDAMSE GRACHTENHUIZEN EN HUN BEWONERS

Een artistieke uitgave, geheel gewijd aan de Amsterdamse grachtenhuizen, met daarin een selectie van meer dan dertig karaktervolle grachtenhuizen op liefdevolle wijze gefotografeerd. Een uitzonderlijk en vuistdik boek met het mooiste dat de grachtengordel te bieden heeft. Fotograaf Arjan Bronkhorst bracht de grachtenhuizen in beeld en was initiatiefnemer en bedenker van het boek. Marc van Eerenbeemt (Volkskrant) en Koos de Wilt  schreven de teksten. Lees hier meer over het boek.

d3ad87_0de3e82f5bde434da0cca66830c526bc~mv2_edited.png

6e druk

In het boek Grachtenhuizen verhalen en interviews over de mensen van de meest bijzondere huizen op de Amsterdamse grachtengordel.

‘Grachtenhuizen, Vier eeuwen Amsterdamse grachtenhuizen en hun bewoners’ is een fraaie, fotografische uitgave geheel gewijd aan de grachtenhuizen van Amsterdam, verschenen eind 2013. In het boek wordt een selectie van bijzondere grachtenhuizen belicht. De foto’s tonen de sfeer van het wonen van weleer, alsmede huidige bewoners en hun bestaan aan de gracht. Vrijwel alle grote en belangrijke huizen zijn opgenomen, waaronder de huizen Bartolotti, Van Brienen, Van Loon, Willet Holthuysen en Geelvinck Hinlopen alsmede de Burgemeesterswoning. Daarnaast worden in het boek ook particuliere grachtenhuizen getoond die minder bekend zijn en vaak zelfs nog nooit zijn gefotografeerd. Bij een aantal huizen verschijnen gedragen portretten van de bewoners, of hun families. Het boek is tweetalig uitgegeven in Engels en Nederlands.

De huizen zijn gefotografeerd door de fotograaf Arjan Bronkhorst. Ze zijn beschreven door Marc van den Eerenbeemt, werkzaam op de kunstredactie van de Volkskrant en gespecialiseerd in architectuur, erfgoed en hun bewoners en Koos de Wilt. De inleiding is geschreven door Gabri van Tussenbroek, auteur van het boek “Amsterdam in 1597″ en als bouwhistoricus werkzaam bij de afdeling Bureau Monumenten en Archeologie van de Gemeenten. Het lovende voorwoord is van burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.

Tijdens de boekpresentatie in het Bijbels Museum noemt de directeur van het Amsterdam Museum Paul Spies het boek Grachtenhuizen “erfgoederotiek” en “het boek dat ik zelf had willen maken.”


 

IMG_3678.jpeg

DE PERS OVER HET BOEK

Uitgebreide aandacht voor het boek in kranten en op televisie. Lees hier een selectie van de aandacht in NRC Handelsblad, FD Persoonlijk, De Volkskrant, AD, Het Parool, Villa d’Arte, Gemeente Amsterdam, Dagblad van het Noorden. En bij AT5, het Hart van Nederland en RTV Noord Holland.

9218386_orig.jpg
8432756_orig.jpg

Kijk hier naar een reportage van AT5

'Das goldene Zeitalter der Niederlande ist hier höchst lebendig' - DER SPIEGEL

‘Grachtenhuizen is een aanwinst voor de stad’ - NRC Handelsblad

'Het fotoboek smaakt naar meer en hopelijk komt er nog een vervolg.' - Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad

 

‘Magnum opus over monumenten’ - Dagblad van het Noorden

Aanbevolen bij ‘de beste fotoboeken van 2013. Door Arno Haijtema en Merel Bem in de Volkskrant

 

Een prachtig boek’ - Residence

 

‘Het grachtenjaar 2013 werd afgesloten met de publicatie van dit geweldige fotoboek’ - ELLE DECORATION

 

‘Laat u verrassen met dit eerste boek in zijn soort en de prachtige foto’s […] Het eerste artistieke fotoboek geheel gewijd aan Amsterdamse grachtenhuizen.’ - Burgemeester Eberhard van der Laan

Scherm­afbeelding 2023-02-12 om 09.45.32.png
bottom of page