top of page
sprout
ruud-hendriks-1-600x337.jpg

Ruud Hendriks, media-ondernemer

‘‘Als je pessimist bent, wordt het nooit wat met ondernemen’’

 

Koos de Wilt in sprout

 

Erik de Zwart

In 1975 was ik vijftien toen in Amsterdam het Veronica schip de haven binnen voer. Ik was elke dag met radio bezig en stond aan de kade met een microfoon toen er ineens iemand met een cassetterecorder bij zich naar me toe kwam of hij het kon aansluiten. ‘Da’s goed zei ik, maar dan wil ik ook een interview doen’. Dat was goed en ik heb toen Pierre Kartner geïnterviewd. De volgende dag was ik daarmee op de radio. Geweldig, wat dat! Mijn eerste doorbraak. Een paar jaar later, toen ik negentien was, ben ik met Erik de Zwart piratenzender Radio Unique FM gestart. Wij wilden een echt professioneel commercieel radiostation hebben. Dat kon toen alleen illegaal. Wij hebben het gelijk opgezet als een professioneel bedrijf met tientallen medewerkers. Wij waren jong en onbezonnen en konden ons niet voorstellen dat het niet zou lukken. Pas later leerde ik dat ondernemen vooral is alle stadia meemaken, van totale euforie tot diepe wanhoop. Stress, adrenaline, maar het is ook ontzettend verslavend. Ik ben een ongeneselijke optimist. Als je pessimist bent moet je niet gaan ondernemen. Dan breek je nooit door.

 

'Ik weet nog dat ik uit de auto ben gestapt en als een kind heb zitten huilen aan de kant van de weg.'

Lex Harding

Ik heb aan de wieg gestaan van Radio 10, van Sky Radio en van RTL. Het eerste euforiemoment als ondernemer was bij RTL, 2 oktober 1989. We moesten zes juridische procedures voeren om te mogen uitzenden. Toen we de zesde gewonnen hadden, was dat voor veel medewerkers reden om alle ramen gillend open te gooien en champagneflessen te laten knallen. Maar toen waren we er nog niet. De minister kon de laatste beslissing nog schorsen. Het was de introductie van commerciële televisie, dus het was nogal wat. We hadden tweehonderd mensen aangenomen en satellietruimtes gereserveerd, we hadden zestig miljoen geïnvesteerd. Serieus geld. Een week later bracht Lex Harding mij de auto naar huis. Ik was helemaal kapot van weken lang van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat keihard werken. Met al die stress. We hadden de radio aan en toen hoorde we ineens dat de minister het goedkeurde. Ik weet nog dat ik uit de auto ben gestapt en als een kind heb zitten huilen aan de kant van de weg. Ik was totaal ingestort. Maar ik was zo gelukkig, het was zo overweldigend en ik ben naar huis gereden en heb twintig uur achter elkaar geslapen.

 

'Bij een ondernemer liggen je kloten op het blok.'

Joop van den Ende

Ik heb van Joop van den Ende geleerd wat je moet doen bij tegenslag. Dat had ik bij Sport 7 bijvoorbeeld. Ik voelde me een neergeslagen bokser, helemaal duf en niet meer in staat te focussen. Joop zei toen: ga drie weken op vakantie en kom de eerste week bij, kom bij de tweede week tot rust en ga bij de derde week nadenken hoe we het verloren geld kunnen terugverdienen. Dat is precies wat we hebben gedaan. Dat is ook wat ondernemen anders maakt dan manager zijn. Bij een ondernemer liggen je kloten op het blok. Ik heb diverse bedrijven gehad waar het slecht mee ging en wakker heb gelegen hoe ik de salarissen aan het eind van de maand moest betalen. Dat ik geld uit mijn privévermogen halen om de boel staande te houden. Ik heb met een aantal bedrijven serieus geld verloren en dat heeft me emotioneel een rijke mens gemaakt, maar ik had het graag willen missen.

[2012]

bottom of page