BACK ON TOP!


Deze week verscheen het boek 'Raymann zoekt raad, Levenslessen van een rasoptimist'. Ik mocht Jörgen helpen bij het schrijven. Onze paden kruiste elkaar weer eens. In de tijd dat ik in de jaren tachtig Rechten studeerde in Rotterdam, stond Jörgen ingeschreven als student Bedrijfseconomie. We ontmoetten elkaar weleens omdat we beiden in een bestuur zaten van een studentenvereniging. Ik ben met de studie doorgegaan (omdat ik niks beters wist en het best een fijn leven was) en Jörgen stopte ermee, zo vertelde de artiest mij in een van de gesprekken voor het boek. Voor het boek spraken we af in de kroeg, bij Dauphine, bij hem thuis in Almere, bij een optreden als cabaretier en als motivational speaker. En, niet te vergeten, we deden uitgebreide wandelingen met onze honden om te spreken over het leven en over vallen en opstaan.

Jörgen somde op dat hij, nadat hij was gestopt met zijn studie (die uiteindelijk vooral ging over snuiven in Richter), ging werken in een restaurant, later in de houthandel, weer later in de reclame en uiteindelijk ging optreden in zijn eigen restaurant. Dat laatste verliep uiteindelijk commercieel niet helemaal vlotjes, maar het bleek wel de kickstart te zijn van een stormachtige carrière in het theater en in op tv. Decennialang groeide de bomen tot in de hemel. Totdat het succes begin 2016 op brute wijze werd verstoord. Het TV-programma stopte, zijn productiebedrijf had geen programma's meer, hij kreeg kanker op zijn testikels en deed een buitengewoon ongemakkelijke belegging. Wat te doen? Een boek schrijven misschien?

Dat was het moment dat ik weer in een beeld kwam. Of we samen dit verhaal konden opschrijven en tegelijkertijd konden uitvinden hoe hij zich weer op kon richten. We spraken over het belang van geld, over vrienden en het creëren van je dreamteam, over het vinden van je passie, over of en hoe je kunt besluiten in het leven te staan, over de keuzes die je wel of niet hebt en we spraken over hoe het was om vijftig te zijn en te ontdekken dat je je juist ook nu steeds opnieuw moet afvragen of je wel op de goede weg bent en hoe je je koers wellicht moet verleggen. Het bleek niet alleen voor Jörgen een zoektocht te worden, maar ook voor mezelf...

Het mooie van Jörgens optimisme is dat ik mijn cynisme, dat met de jaren was aangeslipt, weer eens professioneel weg moest schrapen om samen met zijn aanstekelijke lach mee te bulderen over alle shit die op je pad komt op momenten dat het net even niet lekker uitkomt. Een keer verdwaalden we letterlijk in een park in Almere dat feitelijk een echt bos bleek te zijn. De artiest legde mij nog eens uit hoe je aan de hand van je eigen hand koers kunt houden in je dagelijkse leven (daar hadden we eerder een boek over geschreven) en hoe hij dacht met zijn 4 O's deze nieuwe wake up call aan te pakken. Het zijn de O's van Ontwaken, (her)Ontdekken, Oriëntatie en Ondernemen. We namen de fases stuk stuk door en schreven ze op. We zijn nu een jaar verder, het boek is klaar en verdomd, het werkte voor Jörgen. Hij is weer helemaal back on top! En wat heerlijk dat Jörgen mij daar bij Pauw volop van liet meegenieten.

58 keer bekeken
voorgaande posts 
  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle