Hond uitlaten als ritueel

De hond uitlaten. Je kunt hooguit een paar keertjes uitbesteden, maar nooit uit je leven bannen: het moet iedere dag wel een paar keer gebeuren. Het kan een sleur zijn, een routine, maar het kan ook een ritueel zijn. Hoe kun je van deze weinig spannende activiteit een ritueel maken? Het verschil tussen een routine en een ritueel is de gedachteloosheid bij de ene en de aandacht bij het andere. Om het aandacht te geven, scheelt het misschien door je te bedenken dat het ritueel je veel goeds brengt. Wetenschap heeft onomstotelijk aangetoond dat hondenbezitters gelukkiger, gezonder en socialer zijn. Anders dan mensen zijn honden trouw, waaks, sociaal en altijd blij om je te zien. Hondenbezitters lachen vaker, zo blijkt en hebben meer persoonlijk contact met anderen. Er is zelfs een direct verband tussen het bezit van een hond en een versterkt zelfvertrouwen. Een studie toont zelfs aan dat ons brein op oogcontact met een hond reageert door het hormoon oxytocine aan te maken, dat leidt tot een sterk gevoel van geluk en saamhorigheid. Maar je moet het wel een beetje met aandacht doen. Ook als het regent.

Lees mijn artikel over rituelen in Zin (augustus 2017). Lees het hier.

52 keer bekeken
voorgaande posts 
  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle