Bach versus Vermeer

De componist werd tien jaar na de dood van de schilder geboren. De ene bracht zijn hele leven door in Duitsland en de ander in Delft. De een had een omvangrijk oeuvre, de ander maar een klein. Tóch hebben Johann Sebastian Bach (1685-1750) een Johannes Vermeer (1632-1675) veel gemeen. Ze zijn beiden publiekslievelingen, hun kunst is tegelijkertijd zowel zeer complex als glashelder. Ze zijn beiden zeer van het detail, maar wars van pathos. Ze roepen beiden allerlei persoonlijke associaties op, maar we tasten tegelijkertijd vaak in het duister bij wat hun bedoelingen waren. Wat is het dat ons zo aanspreekt bij de beide grootmeesters? Jos van Veldhoven, sinds 1983 artistiek leider van de Bachvereniging, legt Bach uit aan de hand van zes opvallende kenmerken van het werk van Vermeer.

Lees hier verder...

19 keer bekeken
voorgaande posts 
  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle