Hoop

Meer dan eens word ik in de binnenstad van de sokken gescooterd om vervolgens een middelvinger als groet na te krijgen. Dat ik maar weet dat ik een sukkel ben. Gelukkig mocht ik van Holland Herald een keertje lunchen met iemand anders van die generatie. Iemand zonder scootertje, maar wel met een auto die rijdt op de zonlicht.

Ik ben van een tijd dat je uitklapkaartjes had waarop te zien was hoe hoog en belangrijk je was en hoeveel mensen je "onder je had".

Jelle van der Lugt (24) studeert Technische Bestuurskunde aan de TU Delft en is de nieuwe teamcaptain van het Nuon Solar team. Jelles uitdaging is om met een nieuwe zonneauto en met een geheel nieuw team van Delftse studenten de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika te winnen. Jelle: ‘Wij willen laten zien dat je maar drie jaar universitaire studie nodig hebt om een auto te maken die drieduizend kilometer kan rijden zonder een druppel benzine.'

'Dat je op de energie van een waterkoker negentig kilometer per uur kunt rijden.'

Jelles moeder zegt altijd: “Alleen ga je snel, maar samen kom je verder." Van der Lugt: 'Dit leert mij dat ik als teamleider hele goede plannen kan bedenken, maar als we het niet als team uitvoeren het resultaat altijd achterblijft.' Van der Lugt is ook niet wars van een nieuw vleugje idealisme bij verder vooral veel realisme: 'Mijn persoonlijke drive is dat we met ons team onze eigen realiteit kunnen realiseren, los van wat kan volgens de maatschappelijke standaard.’

Jelles leest graag managementboeken, zoals 'The End of Leadership' van Barbara Kellerman. Van der Lugt: 'Van dat boek leerde ik dat je als leider leert van de mensen met wie je werkt.' Het boek 'Start With Why' van Simon Sinek vond hij ook geweldig. 'Dat boek gaat over erachter komen waarom je werkelijk doet wat je doet.’ Heerlijk dat zo'n jongen geen boeken leest over hoe je mensen eronder kan krijgen. Toen ik Jelle's leeftijd had, had je uitklapkaartjes waarop te zien was hoeveel mensen je "onder je had". Helaas zitten veel van dit soort bejaarde fossielen nog achter het stuur van de wereldpolitiek en het bedrijfsleven. Maar er is hoop voor betere tijden.

Na een business lunch met Jelle kan ik er weer even tegenaan als een scooter mij op de terugweg weer even probeert af te snijden. Ik fiets immers verder op zonnige

energie.

Lees hier het interview in Holland Herald .

21 keer bekeken
voorgaande posts 
  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle