Ik hoop dat het lukt!


Heel lang geleden interviewde ik onze nieuwe burgermeester voor mijn boek Passie voor kunst. Ik was bij haar thuis en herinner mij een prachtig kunstwerk van de fotograaf Juul Hondius achter haar. Deze kunstenaar kende ik van foto's waarbij je een alledaagse scene op straat ziet en waarbij je een dreiging ervaart die er eigenlijk helemaal niet is, althans niet op de foto. Wat doet kunst met mensen en met haar, was de vraag voor het boek? Wat zegt het over mensen? Omdat ik veel meer mensen geïnterviewd had dan ik kon opnemen in het boek moest ik keuzes maken. Femke was in die tijd nog niet de spraakmakende politica waar niemand omheen kon. Ik heb haar verhaal wel bewaard...

Ik herinner mij het als een heel aangenaam gesprek. Ik weet nog dat het even duurde voor ik mijn vragen kon stellen, zij was eerst aan de beurt :-) Het was nog in de tijd dat ze op TV een heel andere strengheid toonde dan als je haar in het echt ontmoette. Op TV had ze een verbetenheid die in het geheel ontbrak aan de keukentafel. Dat viel me op, ook toen ik ik haar later mocht interviewen voor de TV-serie Liefhebbers die ik samen maakte met Hans Pool. Ze was heel geïnteresseerd in wat regisseur Maaik Krijgsman allemaal mee bezig was, een collega van haar man. Maaik deed het geluid voor deze aflevering.

Het cliché is dat liberalen het opnemen voor mensen (waardoor de belangen van de mensheid soms in de knel komen) en socialisten voor de mensheid (waardoor ze soms heen walsen over mensen). Het is nu eindelijk de tijd om haar oprechte belangstelling voor mensen en haar passie om een echt betere wereld te maken in te zetten in haar nieuwe baan. Eindelijk, na zoveel jaren aan de kant staan en anderen op hun verantwoordelijkheden wijzen. Ik wens haar veel geluk en succes toe en hoop echt dat het lukt en dat we allemaal gaan ervaren wat het is om aan haar keukentafel te zitten!

Hier het interview dat ik met haar had in 2003.

36 keer bekeken
voorgaande posts 
  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle