'Huizen stonden vol met zilveren voorwerpen, met geld dat was verdiend in de zeventiende eeuw&#3


Emiel Aardewerk

Voor het kunstblad Collect mocht ik de antiekhandelaar Emiel Aardewerk interviewen over de kunst die in de achttiende eeuw in Nederland een stuk belangrijker was dan schilderijen: zilver. In de zeventiende eeuw kocht iedereen schilderijen, miljoenen zijn er verkocht in die tijd. Een eeuw later kocht men het liefst zilver. Wat betekende zilveren objecten eigenlijk en waarom was er zo'n gekte omheen? Aardewerk legde het me uit.

Aardewerk: 'Zilveren en ook porseleinen voorwerpen kwamen op in de tijd op dat in Frankrijk château Vaux le Vicomte, Versailles en Fontainebleau werden gebouwd. De vormen van die architectuur waren vernieuwend en mooi en die invloed zag je terug in de gebruiksvoorwerpen. Zo werd bijvoorbeeld de vorm van een tuinvaas in het klein uitgevoerd voor een mosterdpot op tafel. In Nederland zijn we pas in het begin van de achttiende eeuw de tafel gaan dekken met vorken, lepels en messen, in navolging van wat er aan het hof van Lodewijk XIV gebeurde. De Zonnekoning deed dat voor het eerst om indruk te maken op zijn gasten. Dat gebruik is terechtgekomen in Nederland bij de adel en welgestelden.'

Pas in de achttiende eeuw zijn we hier met mes en vork gaan eten.

Aardewerk: 'De zeventiende eeuw wordt in Nederland de Gouden Eeuw genoemd, de achttiende eeuw is de Zilveren Eeuw. We kunnen ons geen voorstelling van maken hoeveel geld er toen was en hoe vol de huizen stonden met zilveren voorwerpen, met geld dus dat was verdiend in de zeventiende eeuw. In die achttiende eeuw was zilver veel meer waard dan de meeste schilderijen en ook meer dan het Chinees porselein en het Delfts aardewerk. Als je in die tijd geld overhad, en mensen hadden in die tijd geen bankbiljetten, dan liet je van je zilver mooie objecten maken. Elke keer als er een nieuwe mode zich aandiende, werden deze zonder probleem weer door een zilversmid omgesmolten naar de volgende nieuwe stijl, van Lodewijk XIV, naar XV en XVI. En als je weer geld nodig had, dan ging je naar de zilversmid en die maakte er dan weer munten van. In de tussentijd had je je rijkdom gewoon op tafel staan, in prachtige zilveren voorwerpen. Je klanten en personeel konden dan in een oogopslag zien hoe kredietwaardig je was.'

Zie hier het magazine Collect

12 keer bekeken
voorgaande posts 
  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle