Wij denken water


Nederlanders in het buitenland herken je direct. Ze praten overal luidkeels doorheen en accepteren geen enkele autoriteit. Ze lopen met hun dagelijkse kloffie terwijl het misschien wel beleefd zou zijn om voor de gelegenheid iets moois aan te trekken. Met Nederlanders werken is soms een beproeving. Ze kunnen het eindeloos met elkaar oneens zijn (vooral met de baas) om er uiteindelijk toch samen uit te komen. Ze maken zich druk over dingen die misschien nooit aan de hand zullen zijn. Ze zijn bovendien vaak stronteigenwijs. En net als je de boel geregeld hebt, verzinnen ze iets anders. Behoorlijk lastig dus. Vaak zelf vervelend.

'Werken met Nederlanders kan behoorlijk lastig zijn, soms vervelend.'

Toch hebben al die vervelende manieren van werken ook iets positiefs. In het buitenland kijkt men bijvoorbeeld met bewondering naar hoe we hier hebben leren omgaan met water. 'God schiep de wereld, maar de Nederlanders maakten Nederland', schreef de in Amsterdam woonachtige René Descartes (1595-1650) al lang geleden. Het was zelf een filosoof die zich niet makkelijk liet plooien in de gebruikelijke manier van denken in zijn eigen land. Een persoon dus die zich prima op zijn plaats kon voelen op de Amsterdamse Westermarkt.

En het is waar: Nederlanders hebben door de eeuwen heen met hun molens en bestuurssystemen het water leren temmen in de polder. Met de provincie Flevoland hebben ze zelfs een heus stuk land gecreëerd uit water. Ze hebben na de watersnoodramp van 1953 deltawerken gemaakt waar de hele wereld met bewondering naar komt kijken. Nieuwe manieren van watermanagement worden wereldwijd geadopteerd. Eeuwenlang was hier in Nederland de mentaliteit dat er vooral gestreden moest worden tegen het water. Een van de mooiste ontwikkelingen van nu is dat er minder gestreden wordt tégen, maar steeds meer mét het water. Inmiddels worden in het gebied van Amstel, Gooi en Vecht de rivieren en de zee op afstand gehouden, worden de polders en steden droog gehouden en zijn ons oppervlaktewater, grondwater, drinkwater, riolering en afvalwater in betrouwbare handen. Zo betrouwbaar dat de bevolking het als vanzelfsprekend ervaart en de moeite die het kost, weinig zichtbaar is.

'De woorden 'verbondenheid', 'horizon', 'zelfbewustzijn', 'vertrouwen' en 'vernieuwen' zijn de woorden waarmee we de strijd tegen het water zijn aangegaan. En zijn tegelijkertijd de woorden die ons DNA bepalen.'

Zonder dat de Nederlanders er zich van bewust zijn, is hun denken bepaald door de omgaan met water. Het is te zien aan het typisch Nederlandse verschijnsel van het waterschap waar in de loop van de eeuwen noeste werkers en inventieve ingenieurs de delta bewoonbaar hebben gemaakt. Feitelijk is het waterschap ontstaan als een organisatie van waterdragers. Ver terug in de geschiedenis, in de tijd dat er nog geen waterleidingen waren, was een waterdrager iemand die het beroep had het water naar de mensen te brengen. Tegenwoordig kennen we waterdragers uit de wielersport, het is de renner die het zware werk doet voor de ploeg. Iemand die letterlijk het water draagt en figuurlijk het knechtenwerk doet. Waterschappen zijn letterlijk en figuurlijk waterdragers.

Misschien valt het succes wel samen te vatten in vijf woorden die de Nederlander kenmerkt: verbondenheid, horizon, zelfbewustzijn, vertrouwen en vernieuwen. Het zijn precies die woorden die naar hun uiterste gedreven zorgen voor het eindeloze polderen, voor het gezever over zaken die misschien wel nooit zullen gebeuren, voor de irritante eigenwijsheid, voor irreële vertrouwen en het nooit klaar zijn met een beslissing. Maar het zijn ook precies die elementen die te maken hebben met hoe we ons watermanagement met elkaar hebben opgepakt, met hoe we in de verre toekomst hebben leren kijken, met zelfbewuste beslissingen die we hebben durven nemen, met het vertrouwen dat we daarbij hebben opgebouwd en met de steeds weer nieuwe manieren die we hebben gevonden om verder te groeien.

In het boek 'Waterdragers', in opdracht gemaakt voor Waterschap Amstel, Gooi en Vecht worden deze woorden en deze diepgewortelde mentaliteit verder onderzocht in interviews met mensen die daadwerkelijk staan voor deze woorden. Uit hun woorden blijkt hoe diepgeworteld het omgaan met het gevaarlijke water in onze genen zit.

Kortom, als je Nederlanders wilt begrijpen, moet je dit boek lezen.

Lees hier meer over het boek.

23 keer bekeken
voorgaande posts 
  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle